Witteachtergrond
Witteachtergrond kleding Witteachtergrond
Witteachtergrond

Gooutdoors.nl

Contact

Sitemap

Links

Mannenwandelenmetstok

Outdoorkleding

De juiste outdoor uitrusting maakt het verschil tussen genieten en afzien.

Elke ervaren outdoorliefhebber of 'rugzakker' zal je vertellen dat een van de belangrijkste regels om te onthouden bij het inpakken voor een nacht kamperen is om meer kleding mee te nemen dan je denkt nodig te hebben. De temperatuur kan onverwacht dalen, vooral op grotere hoogte, en kan het 's nachts erg koud zijn. Sommige ongelukkige omstandigheden zijn niet te voorspellen zoals regen of sneeuw en vereisen speciale kleding. Zorg er bij deze omstandigheden voor dat je niet alleen maar kan denken aan die speciale kleding. Het is veel comfortabeler, en niet te vergeten veiliger, om wat extra kleding bij je te hebben die je in zulke situaties warm houden. Of het kan zijn dat je bij het oversteken van een riviertje uitglijd op een gladde steen en je drijfnat raakt. Ook dan is het fijn als je die extra droge kleren aan kan trekken en niet hoeft te blijven lopen in die natte kleren met alle gevolgen van dien.

Of het nu gaat om een stevige wandeling in een van de mooie natuurgebieden in Nederland of een meerdaagse hutten tocht in het hooggebergte, zorg altijd voor de geschikte rugzak. Dat wat u wilt meenemen er ook in past.

Jas, jack of vest

Zelfs in de zomermaanden kan de temperatuur 's nachts aanzienlijk dalen zelfs al was het overdag warm en onbewolkt weer. Juist omdat er op dat moment geen bewolking is kan de hitte ontsnappen naar hogere luchtlagen. Omdat je nooit helemaal zeker kan zijn wat je kan verwachten is het daarom verstandig een goede outdoor jas, warm jack of een fleece bij je te hebben.

Regenjack

Een waterdicht regenjack. Droog houden is fijn maar warm blijven nog belangrijker. Ze beschermen tegen de regen en wind en houden warmte vast. Elk modern 'wandeljasje' ademt beter dan uw oude plastic jasje. En daaronder teveel warme kleding maakt u ook nog nat van uw eigen transpiratie vocht.

Handschoenen

Koude handen zijn vervelend en zorgen ervoor dat je handen niet normaal meer kunnen functioneren. Voor elk weertype is er de juiste paar handschoenen.

Wandelbroek

De betere wandelbroek is in meer of mindere maten elastisch, sneldrogend en waterbestendig, met verstevigde stukken op knieen en billen. Ook een comfortabele tailleband die niet voortdurend ruzie krijgt met de taille riem van je rugzak. Een broek met een wind breker is uitstekend voor 'the outdoors' maar een stevige spijker of canvas broek voldoet ook. U kunt voor overdag bij warm weer ook een korte outdoorbroek dragen maar nogmaals, wees voorbereid op onaangenaam en/of koud weer. Het is namelijk makkelijk om iets uit te doen maar kleding lagen aantrekken wat je niet bij je hebt zal moeilijk gaan. En hoe warm het ook is, een lange broek is altijd fijn om je te beschermen tegen muggen of ander ongedierte.

Sokken

Goede kwaliteit wandel sokken zijn isolerend, vocht regulerend en verbeteren de pasvorm van uw wandel schoenen. Zorg dat je meerdere paren sokken meeneemt zodat je om wat voor reden ook je sokken kan wisselen. Ze zorgen dat je voeten warm blijven en het verminderd de kans op voetschimmel.

Wandelschoenen

Goede schoenen verminderen het risico dat u uw voeten bezeerd of spieren blesseert in ruw terrein. Ze bieden de nodige grip en zijn waterdicht. Weet met wat voor terrein je te maken krijgt als je gaat wandelen en neem de schoenen die dat specifieke terrein aankunnen. Vele mensen die nog wat onervaren zijn kiezen een paar schoenen alsof ze er een dagje mee naar het strand gaan. Als het moment daar is dat er een paar kilometer gelopen moet worden krijgen ze last van zere plekken en/of blaren. Lees daarom ook bij het kopen van de schoenen goed voor welk doel ze bedoeld zijn en ga niet alleen af op het uiterlijk.

Hoed, pet of muts

In de zon kan het erg warm zijn en is een pet of hoed aan te raden. Zonder een hoofdbedekking is er kans op verbranding, kan je sneller uitdrogen of in het ergste geval een zonnesteek oplopen. Als het erg koud is is een muts weer erg belangrijk want lichaamswarmte verdwijnt tot 70% via het hoofd.

Onderkleding

Een kledinglaag het dichtst en 'gelijk' aan de huid. Zo ontworpen dat het transpiratievocht transporteert naar de volgende laag zodat u niet nat, koud of klam word. Dat verlaagt de kans dat je voortdurend koude rillingen hebt en het risico dat je lichaamstemperatuur daalt tot een onveilig niveau.

Fleece trui

Houd warme lucht vast zodat je warm blijft. De betere ontwerpen zijn ook water en wind resistent maar ook wat duurder.

Kompas

Elke kaart, kompas of zelfs een moderne wandel GPS is zo goed als je kennis hoe hem te gebruiken.

Waterfles of drinksysteem

Het is van essentieel belang dat u tijdens een wandeling voldoende blijft drinken om niet uit te drogen. Het voordeel van een drinksysteem is dat u niet steeds uw rugzak af weer om hoeft te doen om wat te drinken.

Hoofdlamp

Naast de gewone zaklampen zijn er ook hoofdlampen. In het geval u in de heuvels loopt en de schemer valt in dan is een LED hoofdlamp wel erg makkelijk. U heeft dan uw handen vrij.

EHBO kit

Ze zijn te koop of maak anders uw eigen EHBO 'trommeltje' met daarin de volgende zaken: Paracetamol, medische handschoentjes, wondverzorging, groot verband, pleisters, veiligheid spelden, tape en andere gaasjes. Stop het in een waterdichte zak.

Kleding

Ga je op een meerdaagse wandeltocht zorg dan voor comfortabele, lichtgewicht en waterdichte schoenen. Extra kleding zodat je minimaal een keer van kleding kunt verwisselen. De materialen van deze kleding moeten warm zitten en snel drogen. In regenachtige gebieden goede regenkleding. In koude klimaten is een pet, muts, hoed, bivakmuts of een warme trui met capuchon ook geen overbodige luxe. Alles is te koop voor een geslaagde vakantie waar u ook naar toe gaat.

Compass
o
Outdoors
G