Witteachtergrond
Witteachtergrond rugzakken Witteachtergrond
Witteachtergrond

Gooutdoors.nl

Contact

Sitemap

Links

mankijktoverwolkendek

Rugzak

Met een goede rugzak draag je je uitrusting waarbij comfort en veiligheid voorop staan. Ondertussen probeer je te doen alsof hij er niet is. Zoals vaker is ook hier het sleutelwoord ..... pasvorm.

Er zijn een aantal verschillende soorten rugzakken met elk zijn unieke eigenschappen. Zo zijn er;

Rugzakken voor meerdere doeleinden, multi-activiteiten. Kunnen gebruikt worden bij b.v. hardlopen of fietsen.

Dagrugzak - voor wandelen in het algemeen.

Tourrugzak / Trekkingrugzak - welke gebruikt word voor bergwandelen. Zijn vaak voorzien van handige lussen voor b.v. een ijsbijl of wandel stokken en compressiebanden.

Rugzak om bergen te beklimmen - Zijn wat smaller, stabieler, lichter in gewicht en dus ideaal voor als je moet klauteren, klimmen of voor echt alpinisme.

Expeditie rugzak - Heeft een grotere capaciteit, twee interne compartimenten, ideaal voor lange afstandpaden, van hut naar hut tochten en als je een tent en slaapzak onderweg nodig hebt.

Capaciteit

De draag capaciteit van een rugzak word gemeten in liters. Om een enig idee te krijgen van hoeveel volume/capaciteit je nodig hebt het volgende lijstje;

Onder de 10 liter - voor een korte wandeling of een snelle loop

10-25 liter - voor snel actief en superlicht wandelen

25-35 liter - voor korte wandelingen over heuvels en door dalen

35-45 liter - voor wandelingen in heuvel en berggebieden, klauteren en bergbeklimmen.

45-55 liter - voor winter bergwandelen, bergbeklimmen, hut naar hut tochten, korte of lichtgewicht kampeer expedities.

55-75 liter - Expedities en lange afstand paden

Meer dan 75 liter - Expedities naar afgelegen locaties.

Ventilatie

Bij een goede ventilatie bij de rug zal deze door het dragen van de rugzak minder bezweet raken. Hoe minder de rugzak contact maakt met het lichaam hoe meer ventilatie er zal zijn. Sommige 'zakken' worden door een verend gaas van het lichaam gehouden voor maximale ventilatie.

Zakken en vakken

Een zak in het bovenste gedeelte van de rugzak voor b.v. een hoofdlamp, handschoenen, snack, reisgidsje of een landkaart is handig. Zijvakken voor waterflesjes is ideaal en wees er zeker van dat de jouwe passen. Een vak onder het 'deksel' is handig voor waardevolle spulletjes en autosleutels. Ook zijn er rugzakken waarvan de zijvakjes kunnen worden gecomprimeerd zodat er een compacte rugzak gemaakt kan worden.

Stabiel en comfortabel

Controleer of de rugzak stabiel en comfortabel op de rug zit. Dat is echt heel belangrijk. Doe wat gewicht in de zak en probeer hem om. Is de opvulling op de rug comfortabel en zijn de schouderbanden en heupband genoeg gevoerd en goed rond het lichaam?

Ruglengte

Sommige rugzakken hebben verstelbare ruglengtes, anderen zijn er in verschillende ruglengtes en andere zijn weer 'one sizefits all'. Ook zijn er rugzakken die speciaal zijn ontworpen voor vrouwen. Controleer of de maat goed is voor u en trek de heup of tailleband aan, verstel zo nodig de schouderbanden en klip ze samen op de borst. Voel of de schouderbanden niet schuren of snijden in de nek. Zitten ze heup en/of middelbanden goed en comfortabel zoals ze horen te zitten? Besteed hier aandacht aan.

Bewegingsvrijheid

Controleer of de rugzak u niet belemmert in uw bewegingen. Kunt u uw hoofd vrij bewegen, beweeg uw armen, draai de schouders, hef uw knieƫn en loop een trap op en af. Als het je bewegingen niet beperkt en de riemen op heup en schouder niet snijden of trekken dan is de rugzak in orde.

Vakken

Verschillende vakken, compartimenten, is zeer handig. U kunt dan natte spullen, kookgerei en slaapzak van elkaar scheiden. In de beschrijving staan de afmetingen van de compartimenten van de rugzak.

Duurzaamheid

Een rugzak die niet zo duur is is ook vaak minder duurzaam als de duurdere modellen. Lichtgewicht rugzakken zijn ook vaak niet zo duurzaam. Als u maximale duurzaamheid zoekt let dan op zaken als dubbele stiksels, stoere zware stoffen, dubbele lagen stof, versterkte gebieden en stevige gespen en ritsen.

Compressie

Een aantal compressiebanden is handig als de rugzak half leeg is.

Water bestendig

De naden en meeste ritsen lekken, dus kijk voor degene die zijn afgedekt door een stormflap. Ook zijn er een waterdichte bescherming voor rugzakken in de vorm van een grote soort van hoes ook wel 'raincover' genoemd.

Go Outdoors, ga naar buiten

Ga na een week werken lekker naar buiten. Andere dingen doen, verzet je gedachten en neem de energie van de natuur in je op. Wandelen langs een rivier of in de heuvels. Kamperen op een kleine camping waar je 'primitief' je eigen potje kookt en de dag afsluit met een knapperend vuurtje. Bevrijd je van alle stress, ontdek de dingen die je leuk vind en voel zoals je je wilt voelen. Een weekend vol energie en avontuur, waarin je alle dingen doet die je leuk vind en raak bevrijd van stress. Tijd doorbrengen in de natuur kan op elke leeftijd en hoeft niets te kosten. Het kan al met een kleed en wat zelfgemaakte broodjes.

Goede outdoorkleding

Om je tijd die je in de natuur doorbrengt helemaal plezierig te maken kies je natuurlijk de juiste kleding. Geschikte kleding die berekend is op het weer wat je denk tegen te komen. Comfortabele goede outdoor kleding en wanneer nodig een paar goede wandel of bergschoenen.

Compass
o
Outdoors
G