Witteachtergrond
Witteachtergrond slaapzakken Witteachtergrond
Witteachtergrond

Gooutdoors.nl

Contact

Sitemap

Links

vrouwopuitzichtrots

Tent, grondzeil en slaapzak

Kies de tent, het grondzeil en de slaapzak zorgvuldig. De tijd die nodig is om de tent op te zetten kan belangrijk zijn. Voor elk klimaat zijn er slaapzakken die afgestemd zijn voor het klimaat waar u uw vakantie of trip gaat doorbrengen. Niets ellendiger dan een koude nacht waarin je nauwelijks kan slapen door de kou. Het hoeft niet speciaal een koud jaargetijde te zijn om het koud te hebben. In de zomer op 1600 meter hoogte kan het ook behoorlijk fris zijn. Mummie slaapzakken hebben de neiging om lichter in gewicht te zijn wat weer belangrijk is voor backpackers.

De slaapzak

Laten we wel wezen, de slaapzak is een van de belangrijkste zaken van de gehele outdoor uitrusting. Als u tijdens de vakantie een aantal nachten beroerd slaapt dan kan dat de vakantie aardig vergallen. Na verloop van tijd heeft u ook niet meer de puf om er de volgende dag op uit te gaan en daalt de stemming in de tent onder het vriespunt. Met de huidige materialen is dit niet nodig en kunt u tijdens uw trip voortreffelijk slapen.

Vormen

Er zijn twee soorten slaapzak qua vorm. De rechthoekige slaapzak, ook wel dekenmodel genaamd, en de mummieslaapzak die ze zo noemen vanwege, juist, de vorm van een mummie.

Het dekenmodel is zoals het van oudsher altijd geweest is. Rechthoekig en goede bewegingsvrijheid. Daardoor zit er ook meer lucht in de 'zak' en heeft het lichaam meer te verwarmen. U verwarmt de slaapzak immers en de slaapzak houd de warme lucht vast afhankelijk van het vermogen daartoe. Voor de koudere oorden is daarom het dekenmodel minder geschikt.

Het mummiemodel is een vanaf de schouders naar de voeten taps toelopend model. De bewegingsvrijheid is dan ook beperkt. Door de beperkte ruimte heeft het lichaam ook minder energie nodig om deze ruimte te verwarmen. Ook word de warmte beter vast gehouden omdat er een soort van capuchon aan de slaapzak zit die ook nog met een koord aangesnoerd kan worden zodat alleen een deel van uw gezicht vrij is. Deze slaapzak is dan ook meer geschikt om mee te nemen op winterse tochten.

Isolatie

Om je warm te houden zijn slaapzakken gevuld met warmte vasthoudende isolatie materialen (air-trapping) gemaakt van zowel natuurlijk dons of een synthetisch materiaal. Dons is de meest efficiënte isolatie en worden er slaapzakken mee gevuld die ze licht en compact maakt. Hoe beter de kwaliteit van het dons hoe kleiner en lichter de slaapzak zal zijn. Maar dons verliest zijn isolerende werking als het nat word en het is een duur materiaal. Synthetisch materiaal presteert beter dan dons als het nat is en is veel goedkoper dan dons. Synthetische slaapzakken zijn wel zwaarder en groter dan een slaapzak van dons van een gelijke afmeting.

Synthetische isolatie

Een van de betere synthetische isolatie is Polarguard 3D en is bijna net zo efficiënt als dons maar heeft het voordeel dat het z'n werk blijft doen als het nat is. Andere synthetische slaapzakken zijn weer een stuk goedkoper maar zijn minder efficiënt, wegen zwaarder en de pakketten zijn een stuk groter. Alleen dus gunstig uit financieel oogpunt.

De voering en buitenkant (shell)

Nylon word zo'n beetje standaard gebruikt voor de buitenkant en de voering van de slaapzak. Het is duurzaam, droogt snel, ademt goed en is redelijk comfortabel. Soms word er ook Polycotton gebruikt voor de voering omdat dit erg comfortabel is maar heeft als nadeel dat het langzaam droogt en klam aanvoelt als het niet regelmatig gewassen word.

Maat van het pakket

Een donzen slaapzak met de laagste isolatiewaarde zal het kleinste en lichtste pakketje opleveren wat belangrijk kan zijn voor een 'backpacker'. Maar houd er rekening mee waar je welke slaapzak mee naar toe neemt.

Temperatuur indicatie

Bij elke slaapzak word de temperatuur beoordeling aangegeven. Deze geeft de laagste temperatuur grens aan waarbij u nog comfortabel gebruik kunt maken van de slaapzak. Dus een slaapzak beoordeeld als -5°C zal je warm houden bij een omgevingstemperatuur van -5°C. Deze gegevens kan men aanhouden als een ruwe leidraad. Hoe warm het uiteindelijk aanvoelt is ook afhankelijk van uw stofwisseling, vetpercentage, wat je gegeten of gedronken hebt, inspanning die je geleverd hebt, en de weersomstandigheden zoals wind en luchtvochtigheid. Vrouwen kunnen een slaapzak die is beoordeeld tussen de 5 en 10 graden warmer ervaren dan mannen bij dezelfde omstandigheden.

In het kort waar op te letten

Compass
o
Outdoors
G